Reisadviezen


Reisje of Ride-Out organiseren naar het buitenland ?
Controleer dan altijd eerst via deze pagina de meest actuele reisadviezen van het land van bestemming en de landen die je passeert.
Dit voorkomt dat je voor verassingen komt te staan.

Klik op de knop, of op de vlag van het betreffende land, om de betreffende informatie op te vragen.

Informatiebron : https://www.nederlandwereldwijd.nl

Europa

Geschiedenis

Vlag van Europa vertegenwoordigt een groot continent van de wereld de Europees vlag is blauw van kleur en heeft 12 sterren. Het heeft ca. 731 miljoen inwoners. Het is op drie na grootste continent van de wereld, en heeft 10,5 miljoen vierkante meter.

Geschiedenis Europese vlag

De Europese Unie heeft al sinds 1955 de huidige vlag. Deze vlag heeft twaalf goudkleurige sterren op een blauwe achtergrond. Aanvankelijk was dit de vlag van de Raad van Europa, een voorloper van de Europese Unie die overigens nog steeds bestaat. De sterren symboliseren de eenheid van de landen binnen de Unie. Voor het aantal van 12 sterren is gekozen omdat het getal twaalf voor veel zaken symbool staat. Er zijn 12 maanden in een jaar, 12 uren op de klok. Daarnaast telt de Dierenriem twaalf tekens en had Christus twaalf discipelen. Zowel de Raad van Europa als de Europese Unie voeren de blauwe vlag met de twaalf sterren.


Het ontstaan van de Europese Unie

De Europese Economische Gemeenschap (EEG) werd als voorloper van de Europese Unie opgericht in 1958 door zes landen. Nederland, België, Luxemburg, Italië, Frankrijk en de toenmalige Bondsrepubliek Duitsland waren de eerste zes landen die op deze manier een verbond sloten. Daarna groeide de EU gestaag verder uit. Na het uiteenvallen van de Sovjet Unie en het opheffen van het Warschaupact, dat als tegenhanger van de EU kan worden gezien, sloten ook steeds meer landen uit Oost Europa zich aan bij de Europese Unie.


28 lidstaten sinds 2013

De Europese Unie werd vanaf het begin van de 21e eeuw in rap tempo uitgebreid met landen uit het voormalige Oostblok, Sinds 2013 zijn 28 landen lid van de EU. Het laatste land dat toetrad was Kroatië. Maar er zijn nog meer landen die graag lid willen worden, zij moeten hiervoor eerst aan bepaalde voorwaarden voldoen. Van de landen die lid zijn van de EU heeft een groot deel de euro als wettig betaalmiddel. Deze munt werd op 1 januari 2002 ingevoerd in twaalf landen. Sindsdien sloten steeds meer landen zich hierbij aan en ruilden hun toenmalige munt in voor de euro.


De macht van Europa

Sommige stromingen binnen bepaalde landen vinden dat de EU te veel macht krijgt. Zij zijn van mening dat een land meer beslissingen zelf moet kunnen nemen in plaats van deze door de EU gedicteerd te krijgen. Mede hierom werd in 2014 een referendum gehouden in Groot Brittannië over uittreding uit de EU, ook wel Brexit genoemd. Tot verbazing van analisten die voorspelden dat het niet zo ver zou komen, stemde een meerderheid voor uittreding. Dit proces zal nog wel enkele jaren gaan duren, maar de eerste stappen worden waarschijnlijk in 2017 gezet. Hiermee is het Verenigd Koninkrijk het eerste land dat de EU verlaat."