ICE
In Case of Emergency

ICE ofwel 'In Case of Emergency'

ICE betekent in het Nederlands zoiets als 'wat te doen in geval van een noodgeval'.
Op deze pagina gaan we in op drie zaken.
Ten eerste het AML systeem, ten tweede gaan we in op het Medisch ID en daarnaast bieden we je informatie over belangrijke noodinformatie en noodnummers.

AML

Het grote probleem als je iemand wilt helpen bij een ongeval is dat een meldkamer je gaat vragen waar jij en het slachtoffer zich bevinden.
In een bebouwde omgeving is dat meestal geen probleem maar wat als je in een niet bekende omgeving bent?

In 2014 had John Medland uit Australië hier al een oplossing voor gevonden en noemde dit AML.
Sinds 2020 is dit ook door Europa in gebruik genomen.


AML IN EEN NOTENDOP

AML staat voor Advanced Mobile Location. Bij een noodoproep stuurt een AML-compatibele smartphone (alle Android- en iOS-toestellen wereldwijd) automatisch nauwkeurige locatiegegevens van de beller naar de hulpdiensten. Deze informatie wordt afgeleid van de locatiegegevens van de telefoon (GNSS, Wifi).

AML is geen app; het vereist geen actie van de beller. AML is gewoon een protocol om de gegevens (via SMS en/of HTTPS) van de smartphone naar de alarmcentrale te transporteren. AML is - uiteraard - gratis. De hulpdiensten kunnen deze informatie dan ontvangen in alle landen die AML hebben ingevoerd.Verdere informatie kan je inzien via onderstaande knoppen.

Korte history over AML

AML is opgezet door John Medland (voorheen 999/112 Manager bij BT) die in 2014 een proefproject startte.

EENA stelde al snel zijn hulp aan John voor om ervoor te zorgen dat dergelijke succesvolle projecten in heel Europa en de wereld konden worden gereproduceerd.

Sindsdien hebben we nauw samengewerkt met onder andere ambtenaren op het gebied van openbare veiligheid, mobiele operators en aanbieders van smartphone-besturingssystemen om standaardisatie en implementaties te ondersteunen.

EENA heeft er ook voor gepleit dat AML en handset-gebaseerde locatiebepaling hun weg zouden vinden naar EU-wetgeving, wat ook is gebeurd..

EU-WETGEVING RELEVANT VOOR AML

De Europese code voor elektronische communicatie (Richtlijn 2018/1972/EG) verplicht alle lidstaten van de Europese Unie om vanaf december 2020 gebruik te maken van locatiegegevens van handsets om mensen te lokaliseren die hulpdiensten bellen. AML is een technologie die de verstrekking van dergelijke informatie mogelijk maakt en dus de naleving van deze wetgeving garandeert.


Vanaf maart 2022 moeten alle smartphones die op de Europese interne markt worden verkocht, de mogelijkheid bieden om van de handset afgeleide locatie-informatie van de beller door te sturen naar de hulpdiensten. Dit is nu al het geval voor een grote meerderheid van de smartphones, namelijk alle Android- en iOS-telefoons.

Engelstalig filmpje over AML

Medisch ID

Daarnaast is het belangrijk welke gegevens van jou bekent zijn. Denk hierbij aan personen die men moet bellen als er een kritieke situatie ontstaat.
Wie van je familie of kennissen moeten de hulpdiensten gaan benaderen?
Maar niet minder belangrijk is je lengte, gewicht en je bloedgroep.
Al deze gegevens kan je in je telefoon beschikbaar stellen onder je Medisch ID.
Een medisch ID is altijd beschikbaar, zelfs op een vergrendelde smartphone.

Hoe je een Medisch dossier in kan stellen is in de zien via onderstaande knop.

iPhone

Android

Belangrijke nummers

Maar naast dit alles zijn er ook nog andere belangrijke nummers die handig zijn, om bij je te hebben, in geval van een noodsituatie.
Via de volgende knop kom je op de website van Veiligswijzer.nl waar je veel informatie over belangrijke nummer terug kan vinden.