Gedragscode File & Motorrijders

Gedragscodes voor motorrijders in een file.

In Nederland mogen motorrijders tussen de file doorrijden.

Wel bestaat er een gedragscode, met tips voor motorrijders en automobilisten.

De code is opgesteld en gepubliceerd door het Motorplatform, gevormd door vertegenwoordigers van de overheid, belangenorganisaties en verkeersveiligheidsorganisaties.

Het Motorplatform heeft ook een folder gepubliceerd over zichtbaarheid, met tips voor zowel de motorrijder als de automobilist.

File-gedragscode

Gepaste snelheid

Rijd rustig tussen de file door. Het snelheidsverschil tussen motor en auto mag maximaal 10 km/u bedragen.

Wees alert op onvoorzichtig gedrag

Automobilisten kunnen bij gaten in de file plotseling van rijstrook wisselen of bij warm weer een portier opengooien

Meerdere motorrijders

Houd onderling minstens een afstand van twee auto’s aan.

Naderen file

Verminder geleidelijk snelheid en waarschuw achterop komend verkeer met alarmlichten (of remlicht). Gebruik om verwarring bij automobilisten te voorkomen, geen richtingaanwijzers of alarmlichten wanneer je tussen de file doorrijdt. Kies bij snelwegen met meer dan twee rijstroken, positie tussen de twee meest linke rijstroken.

Stoppen in de file

Sta je toch in een file, gebruik dan alarmlichten of remlicht om duidelijk aan te geven dat je met je motor achter de file staat. Soms merken automobilisten de file wel op, maar niet de motor achter de file. Houd voldoende afstand van de voorganger en probeer zo mogelijk in te voegen tussen de wachtende auto’s. Daar is het veiliger.

Einde file

Zodra de file weer op gang komt, voeg dan in op de rijstrook. Gebruik hierbij tijdig – dus voor het invoegen – de richtingaanwijzer.

Hoe zit het met de files in het buitenland?

Het is per land verschillend.
In Duitsland mag je als motorrijder niet door de file rijden. 

In Italië doen ze dat al op die manier.
In België mag je op de motor door de file rijden met max. 50 km per uur en mag het verschil in snelheid met de auto’s niet meer dan 20 km per uur bedragen. De motoren mogen alleen gebruik maken van de twee uiterst linkse banen.

In Frankrijk is het oppassen geblazen. De motorrijders zijn daar veel minder voorzichtig en rijden veel te hard door de file. In Frankrijk is het levensgevaarlijk in de file. Als automobilist moet je daar extra goed uitkijken.